Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
Wat zijn de nieuwe eigenschappen van de nieuwe bestuurderskaart?
Kennisbank
Nieuwe eigenschappen bestuurderskaart tachograaf

Nieuwe eigenschappen bestuurderskaart tachograaf

Datum: 19-10-2023
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 3 min.

Met de komst van de smart tacho 2 komt ook een nieuwe bestuurderskaart. In dit artikel vertellen we je alles over deze nieuwe bestuurderskaart. 

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.

Meer functies 

Per 21 augustus 2023 is een nieuwe tachograaf ingevoerd: de smart tacho 2. Alle nieuw geregistreerde voertuigen bij de RDW moeten deze smart tacho 2 hebben. Internationaal rijdende voertuigen met een analoge, digitale en een smart tacho 1, moeten hun tachograaf vervangen (ook bekend als de retrofit). De smart tacho 2, registreerd meer informatie dan oudere model tachografen. Denk hierbij aan de informatie afkomstig van de nieuwe laden en lossen functie. Deze extra informatie kan niet op een oude bestuurderskaart worden opgeslagen, omdat deze bestuurderskaart geen ruimte voor deze informatie heeft. Daarom komt er met de nieuwe smart tacho 2 ook een nieuwe bestuurderskaart voor chauffeurs.

Bestuurderskaarten

De bestuurderskaart heet G2V2. De ‘G’ staat voor generatie en de ‘V’ voor de versie. G2 geeft aan dat het de tweede versie tachograaf is en de V2 versie 2. G2V2 is dus voor de smart tacho 2. Andere bestuurderskaarten hebben:

- G1V1 is digitale tachograaf generatie 1 versie 1

- G1V2 is digitale tachograaf generatie 1 versie 2

- G1V3 is digitale tachograaf generatie 1 versie 3

- G2V1 is digitale tachograaf generatie 2 versie 1 (Smart Tacho 1)

- G2V2 is digitale tachograaf generatie 2 versie 2 (Smart Tacho 2)

Nieuwe data

De G2V2 bestuurderskaart kan dus meer data opslaan dan de vorige bestuurderskaarten. De nieuwe data die de G2V2 kan opslaan is:

  • Automatisch registreren van de landcode bij een grensovergang
  • Het laadtype dat je hebt: personen, goederen of ongedefinieerd
  • Nieuwe laad- en los functie: laden, lossen of laden en lossen
  • Positie van het voertuig op basis van GNSS

Kan je als je een smart tacho 2 hebt nog steeds een oude bestuurderskaart gebruiken? Ja, als je een smart tacho 2 hebt, kan je nog steeds je oude bestuurderskaart gebruiken. Op de oude bestuurderskaart (C-bestanden) wordt dus niet de nieuwe data opgeslagen, maar deze wordt wel opgeslagen op de tachograaf (M-bestanden) zelf.

Bestuurderskaart herkennen

Omdat er op bestuurderskaarten verschillende data wordt opgeslagen is het handig om te weten welke bestuurderskaart je hebt. Veranderingen in de oude en nieuwe bestuurderskaart zijn:

  • Bij G2 staat G2 onder de profielfoto, bij G1 staat er niks onder de profielfoto.
  • Het handtekeningveld is optioneel sinds G2V1 of ouder. 
  • Er zit geen verschil in de G2V1 en de G2V2.
  • De bestuurderskaart stond altijd op de achtergrond, maar dit is veranderd bij de G2, maar veel landen hielden dit nog wel voor de G2V1 kaart. 
  • Veel landen gebruiken dezelfde opmaak en hebben alleen G2 toegevoegd.

Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software