Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
Wat is de GNSS module op de tachograaf?
Kennisbank
Wat is GNSS op een tachograaf?

Wat is GNSS op een tachograaf?

Datum: 19-10-2023
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 2 min.

In dit artikel vertellen we je alles over de GNSS module op de tachograaf. We vertellen je wat voor module dit precies is, op welke tachografen deze module zit en wat de gevolgen van deze module zijn voor chauffeurs. 

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.

GNSS module

Wat is de GNSS module? De GNSS module maakt een verbinding mogelijk met een mondiaal satelliet navigatie systeem waarmee de locatie bekeken kan worden van een voertuig. Door de GNSS kunnen ritten nog beter gereconstrueerd worden. 

GNSS staat voor Global Navigation Sateliet System. Deze module komt voor op de slimme tachograaf en kwam voor het eerst voor op een smart tacho 1 en zit nu ook weer in de smart tacho 2. Naast de GNSS om de locatie van het voertuig te zien, zit er in de smart tacho 2 de OSNMA (Open Service Navigation Message Authentication). Dit is nog een extra beveiligd signaal dat geauthenticeerde positiegegevens kan verstrekken. 

Mogelijkheden GNSS

De GNSS in de tachograaf dient als een tweede bron om de locatie van het voertuig vast te leggen en hiermee dus de echtheid van de locatie te controleren. Hierdoor wordt het manipuleren van de locatie van het voertuig nog moeilijker gemaakt. De manipulatie wordt moeilijker gemaakt doordat deze module in een beveiligde box in het voertuig zit, de locatie bepaald wordt op basis van een satelliet en het signaal wordt verstuurd met een beveiligd signaal tussen de GNSS-ontvanger en de tachograaf (VU). 

Locatie vastleggen

Een smart tacho verstuurd geeft met behulp van de GNSS de locatie van het voertuig door. Dit gebeurt:

  • Door automatische registratie van locatie van 3 uur opgetelde rijtijd (op basis van voertuig, niet rijtijd van bestuurder). 
  • Bij begin en einde van activiteiten. 
  • Wanneer een grens wordt gepasseerd (automatische registratie landcode bij Smart Tacho 2, niet bij Smart Tacho 1). 
  • Wanneer de activiteit laden en lossen wordt geactiveerd (laden, lossen of laden en lossen). 

Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software