Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
laden en lossen functie
Kennisbank
Laden en lossen functie op de nieuwe tachograaf

Laden en lossen functie op de nieuwe tachograaf

Datum: 12-10-2023
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 3 min.

Als je een Smart Tacho 2 hebt of binnenkort een Smart Tacho 2 krijgt, zul je te maken krijgen met een aantal nieuwe functies en activiteiten. Eén van deze activiteiten is de laden en lossen functie. In dit artikel vertellen we alles over de laden en lossen functie. 

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.

De laden en lossen functie

De laden en lossen functie is een nieuwe functie op de Smart Tacho 2, omdat deze functie als verplichting is opgenomen in het mobility package. Met deze functie kun je op de tachograaf aangeven dat je aan het laden, lossen of laden en lossen bent. Wanneer je deze functie activeert, wordt je locatie gedeeld. Deze functie kan handmatig ingevoerd worden op de VDO of Stoneridge tachograaf, maar deze functie kan geactiveerd bluetooth (ITS-interface).  

Verplichting

In Verordening (EU) 165/2014 staat nergens een verplicht om de laad- en losactiviteiten vast te leggen, dus ook niet om deze functie te gebruiken op de tachograaf. Echter is het wel aan te raden om gebruik te maken van deze functie omdat het correct registeren van je activiteiten een belangrijk onderdeel is van het werk van chauffeurs. Daarnaast zorgt het volledig registreren van je activiteiten voor snelle controles, omdat alles direct aan te tonen is wat een chauffeur heeft gedaan. Doordat alles snel aan te tonen is, kan een chauffeur ook weer snel verder rijden tijdens een wegcontrole. 

Wat wordt er gedeeld wanneer je de laden en lossen functie activeert?

Als je de laden en lossen functie deelt dan deel je dus de locatie van je voertuig. Wanneer je deze functie activeert, deel je de volgende data:

 • Breedtegraad (coördinaten)
 • Lengtegraad (coördinaten)
 • Tijdstip: HH:MM:SS
 • Datum: dd/mm/yy
 • Positie geverifieerd met OSNMA (beveiligde verbinding)

Hoe moet de laden en lossen functie worden geactiveerd op de VDO tachograaf?

 1. Klik op OK om het menu te openen. 
 2. Ga een pijltje omlaag om naar ‘invoer voertuig’ te gaan en druk op OK.
 3. Klik weer twee keer op het pijltje omlaag om bij de ‘laden/lossen’ functie te komen en druk op OK. 
 4. Druk op de pijltjes om de correcte activiteit te selecteren en druk op OK om deze te activeren. 

Hoe moet de laden en lossen functie worden geactiveerd op een Stoneridge tachograaf?

 1. Druk op OK om het menu te openen. 
 2. Druk op het pijltje omlaag om naar ‘plaatsen’ te gaan en druk op OK. 
 3. Je ziet nu out of scope staan. Ga een pijltje omhoog en druk op OK.
 4. Selecteer het pictogram dat je wilt gebruiken. 

Hoe zien de pictogrammen eruit? 

De laden en lossen functie heeft drie pictogrammen: het laden pictogram, lossen pictogram

 • Laden: een pijl naar rechtsboven. 
 • Lossen: een pijl naar linksonder. 
 • Laden en lossen: Een pijl die wijst naar linksonder en rechtsboven.

Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software