Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
Boetes tachograaf
Kennisbank
Niet eens met verkregen Boetes door tachograaf fouten? Dien bezwaar in!

Niet eens met verkregen Boetes door tachograaf fouten? Dien bezwaar in!

Datum: 05-05-2021
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 3 min.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) of Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van het Nederlandse Ministerie kunnen jou zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie beboeten. Uiteraard gebeurt dit alleen naar aanleiding van een overtreding over de arbeids-, rust- en rijtijden. Ben jij het niet eens met de tachograafboete? Dan kun je een bezwaar indienen, te beginnen met een zienswijze!


Tot 6 weken na de controle kan de IL&T een rapport indien > Voorwaardelijk boeterapport (intentie) > zienswijze van bedrijf (4 weken + extra 4 weken) > Boeterapport van IL&T + betaaltermijn (6 weken) > bezwaar (6 weken) > beslissing IL&T (6 weken) > Bedrijf naar de rechter (6 weken) > rechtelijke beslissing (mogelijk terugbetalen van het bedrag van de betaaltermijn in het boeterapport van IL&T

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.


Zienswijze indienen

Of je nu chauffeur of transportondernemer bent, in beiden gevallen kun je in overtreding zijn. Wanneer een inspecteur of agent tijdens een controle constateert dat je in overtreding bent, ontvang je een boeterapport met daarbij het voornemen van de inspectiedienst om jou een boete op te leggen. Indien dit het geval is volgt de boete binnen 6 weken. 

Als ‘overtreder’ kun je binnen twee of vier weken jouw zienswijze indienen. Hierin kun je aangeven hoe jij over de situatie denkt en of je het eens bent met het voornemen van de handhaver. Benoem hier bijvoorbeeld wat er al is gedaan om overtredingen te voorkomen of lever bewijsstukken van verbetering aan. Als je meer tijd nodig hebt om jouw zienswijze in te dienen, moet je dit op tijd aanvragen. Je krijgt dan vier weken extra. 


Beslissing van de inspectie

Op het moment dat je de zienswijze hebt ingediend, moet de IL&T binnen 6 weken reageren. Door het boeterapport tegen jouw zienswijze af te zetten komen zij tot een definitief besluit om te seponeren of een boete op te leggen. Voor de formaliteit spreken we hier over een ‘beschikking’. 

Indien je een boete krijgt opgelegd, moet je deze betalen binnen het vastgestelde betaaltermijn. In afwachting van de beslissing is het zaak om altijd te voldoen aan het betaaltermijn die in het boeterapport staat. Doe je dit niet, dan kun je rekenen op een aanmaningsbedrag die oplopen in termijnen. Deze kunnen onder geen beding nog worden teruggevorderd. Wél aanvechten is op eigen risico, dus zorg dat je deze bedragen betaald. 


Bezwaar indienen

Wanneer jij het niet eens bent met de boete die jou is opgelegd, heb je nog eens zes weken na dagtekening om zelf bij de inspectie bezwaar aan te tekenen. Maak jij geen gebruik van de bezwaarmogelijkheid, dan is de bestuurlijke boete na verloop van het bezwaartermijn onherroepelijk. Houd jezelf dus strikt aan het bezwaartermijn, want na verloop kun je niets meer ondernemen. 


Hoorzitting

Wanneer je ervoor kiest om een bezwaarschrift in te dienen, dan ontvang je van de inspectie een ontvangstbevestiging en een uitnodiging voor een hoorzitting. Hier kun jij als overtreder in persoon je bezwaar toelichten. Na ontvangst van het bezwaar heeft de inspectie op haar beurt weer zes weken om tot een beslissing op dat bezwaar te komen. Het beslistermijn kan onder bepaalde omstandigheden worden verlengd. De rechtelijke beslissing wijst uit of de boete wordt ingetrokken én of het bedrag van de betaaltermijn in het boeterapport van IL&T wordt terugbetaald. 


Hoger beroep

Als jij de beslissing op jouw bezwaar eenmaal hebt ontvangen, en je het niet eens bent met de bestuurlijke boete, kun je hier nog tegen in beroep. Het is dan zaak om je richting de bestuursrechter te wenden. Gedurende de hele procedure ben je te allen tijde niet verplicht tot het omarmen van een advocaat. Kies jij echter liever het zekere voor het onzekere, dan helpen wij jou via onze partner graag aan juridische advies.


Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software