Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
Vrachtbrief
Kennisbank
Steeds meer boetes voor ontbreken of verkeerd invullen van vrachtbrief

Steeds meer boetes voor ontbreken of verkeerd invullen van vrachtbrief

Datum: 23-04-2021
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 2 min.

Zowel de Inspectie Leefomgeving & Transport als de politie delen steeds vaker boetes uit voor vrachtbrieven die niet in orde zijn, lees hier alles over de wetgeving rondom de vrachtbrief!

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.

Wetswijziging

Sinds het begin van 2021 is de wetgeving rondom vrachtbrieven gewijzigd. De Wet Wegvervoer Goederen (WWG) en de Regeling Wegvervoer Goederen (RGW) zijn aangescherpt, de boete voor het overtreden van deze wetten bedraagt € 180,-.

Oude situatie

Voorheen was volgens artikel 2.13 Wet Wegvervoer Goederen, het rijden zonder vrachtbrief enkel verboden en zaten hier geen consequenties aan vast. Zo was het ook niet mogelijk om de laad- en loslocaties in te vullen op de vrachtbrief. Hierdoor wist zelfs de leverancier soms niet waar zijn eigen lading goederen naartoe zou gaan. Door wijzigingen in de wetgeving is hier nu verandering in gekomen. De vrachtbrief moet nu altijd volledig en correct ingevuld zijn. Het verrichten van beroepsvervoer zonder vrachtbrief of met onvolledig of onjuist ingevulde vrachtbrief is nu bij de wet verboden.

Binnenlands- en internationaal vervoer

Met de nieuwe regels wordt er onderscheid gemaakt tussen binnenlands- en internationaal vervoer, in alle gevallen moet er een vrachtbrief aanwezig zijn wanneer hier naar gevraagd wordt.

Voor binnenlands vervoer geldt dat de volgende gegevens correct vermeld moeten staan op de vrachtbrief:

  • Naam- en adresgegevens van de afzender
  • Naam- en adresgegevens van de ontvanger
  • Omschrijving van de lading / goederen
  • Brutogewicht of de hoeveelheid goederen

Voor internationaal vervoer geldt dat de volgende gegevens correct vermeld moeten staan op de vrachtbrief:

  • Naam en het adres van de afzender
  • Plaats- en datumvermelding van ontvangstneming
  • Specifieke plaats voor de aflevering van de lading
  • Totaal aantal colli (incl. nummer en unieke merken van aanwezige colli)
  • Instructies voor het invullen van formaliteiten


Voorkom deze onnodige boete door de vrachtbrieven juist geregeld te hebben voor elke rit.


Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software