Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
Tachograaf tijd verzetten naar zomertijd of wintertijd
Kennisbank
Tachograaf tijd verzetten naar zomertijd of wintertijd

Tachograaf tijd verzetten naar zomertijd of wintertijd

Datum: 27 oktober 2023
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 1 min.

In Nederland heb je te maken met de zomertijd en de wintertijd. In maart, wanneer de zomertijd ingaat, gaat de klok een uur vooruit. In oktober gaat de wintertijd in en gaat de klok een uur achteruit. De tijd op de tachograaf verzetten moet handmatig gebeuren. In dit artikel leggen we je uit hoe je de zomertijd of wintertijd instelt op de tachograaf. 

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.

De tijd verzetten op de tachograaf

Als je de tachograaf op wintertijd of zomertijd wilt zetten dan moet dit meestal handmatig gedaan worden. De tijd verzetten op een Stoneridge en VDO tachograaf lijkt sterk op elkaar, maar er zit één verschil in. Het verzetten van de tijd op de VDO en Stoneridge tachograaf naar de wintertijd of zomertijd moet als volgt:

  1. Bekijk of je de wintertijd ingaat of de zomertijd. Gaat de zomertijd in? Dan moet de klok een uur vooruit. Gaat de wintertijd in? Dan moet de klok een uur achteruit.   
  2. Ga naar de tachograaf waar je de tijd wilt veranderen. 
  3. Druk op “OK”  om het hoofdmenu in de tachograaf te openen. 
  4. Gebruik om de pijltjes omhoog om omlaag tot je bij ‘invoer voertuig’ bij een VDO tachograaf en 'instellingen' bij een Stoneridge tachograaf. Druk op ‘OK’ om te selecteren. 
  5. Ga naar ‘lokale tijd’ en druk op ‘OK’ 
  6. Nu kun je de tijd verzetten in de tachograaf. Dit verzetten gaat met stappen van 30 minuten. Bij de zomertijd ga je dus twee stappen vooruit en bij de wintertijd ga je twee stappen achteruit. 
  7. Als de tijd goed staat, kun druk je op ‘OK’ om de tijd op te slaan. Er staat nu een melding met ‘Invoer opgeslagen’.
  8. Als je weer uit dit menu wilt druk je twee keer op het pijltjes terug en vervolgens op ‘OK’ om het tachograaf menu weer te verlaten. 

Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software