Artikelen
NIWO komt met voertuigregister vanaf mei 2022!

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks tips met betrekking tot het voorkomen van tachograaf boetes.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
NIWO
4 min. leestijd
22-03-2022

NIWO komt met voertuigregister vanaf mei 2022!

Let op! Vanaf 22 mei 2022 heeft het NIWO er voor gekozen om het voertuigregister verplicht te gaan stellen, dit naar aanleiding van de vergunninggrens regels die gaan wijzigen in de Europese Mobility Package. Dit houdt in dat NIWO vergunninghouders hun informatie in het voertuigregister moeten aanleveren. Ondernemingen die deze nieuwe regels niet naleven lopen het risico om hun NIWO vergunning te verliezen! 

Wat betekent dit precies voor de transport sector?

Het is belangrijk dat alle transport bedrijven die beschikken over een NIWO vergunning gehoor geven aan deze nieuwe verplichting. In het voertuigregister registreren transport ondernemingen al hun voertuigen waar een vergunningbewijs voor is afgegeven. Dit wordt gedaan aan de hand van het kenteken van deze voertuigen. Naast de wagens moeten ook alle chauffeurs die werkzaam zijn binnen de onderneming worden opgenomen in het register. Het voertuigregister wordt als module toegevoegd aan het ondernemersloket. Op dit moment is het register nog gesloten, maar deze wordt begin mei opengesteld.

Het is van belang dat er binnen een onderneming een gezonde balans is tussen het aantal vergunningen en chauffeurs. Het is niet logisch als een ondernemer beschikt over 20 vergunningen en maar 3 chauffeurs in dienst heeft. Het NIWO gaat hier strenger op controleren. Het niet aanleveren van deze informatie kan leiden tot intrekking van de vergunning. 

Inloggen met eHerkenning

Sinds 2022 maakt de NIWO gebruik van eHerkenning niveau 3. eHerkenning zorgt er voor dat je veilig kunt inloggen om online zaken met de overheid te regelen en gevoelige informatie te beschermen. eHerkenning is gekoppeld met het KvK-nummer van de organisatie. Op dit moment kunnen NIWO aanvragen nog per post, per e-mail of via het ondernemersloket geregeld worden. Deze mogelijkheid vervalt binnenkort en dan is elke NIWO vergunning houder genoodzaakt om te beschikken over een eHerkenning. Inloggen op het voertuigregister is alleen mogelijk met eHerkenning, vraag deze dus zo snel mogelijk aan! Vind hier meer informatie over eHerkenning.

Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software