Auteur: Lisa Kok

Lisa is tachograaf specialist bij Roadsoft en met meer dan 7 jaar tachograaf ervaring, een expert op dit gebied. Lisa heeft het talent om complexe tachograaf vraagstukken te vertalen naar eenvoudige hulpartikelen. Op LinkedIn heeft ze meer dan 6.000 volgers, hier deelt ze wekelijks tachograaf tips met als doel de logistieke branche te informeren over hun wettelijke tachograafplicht.

LinkedIn Logo
Digitale tachograaf boot trein
Kennisbank
Dit is alles wat je moet weten over de boot/trein functie van de digitale tachograaf

Dit is alles wat je moet weten over de boot/trein functie van de digitale tachograaf

Datum: 11-04-2022
Auteur: Lisa Kok
Leestijd: 6 min.

Hoe werkt de trein/boot functie van de tachograaf? Lees hier hoe jij op correcte wijze de boot/trein functie van de tachograaf gebruikt om zonder boete je dagelijkse rust twee keer te onderbreken tijdens een boot of trein tocht.

Wil je op een makkelijke manier een goede basis leren over de tachograaf over onderwerpen zoals out-of-scope rijden, de boot/trein functie en de smart tacho 2? Doe dan onze kosteloze tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.


In de transportbranche kan het onderweg van A naar B nodig zijn om afstanden te overbruggen per (veer)boot of trein. Om overtredingen en boetes bij deze activiteit te voorkomen moet je gebruik maken van de boot/trein functie van de tachograaf. Bij gebruik van de optie ligt de nadruk op een onderbreking van de verplichte dagelijkse rust van 11 óf 3 + 9 uur in een bed of slaapbank. Een wekelijkse rust mag ook op een boot of trein uitgevoerd worden, maar hierbij is het de voorwaarde dat de overtocht minimaal 8 uur moet duren en dat de boot of trein beschikt over een slaapcabine, bed of slaapbank.

De boot/trein functie van de tachograaf is dus een mogelijkheid om je dagelijkse rust twee keer te onderbreken om de boot op en af te rijden zonder overtreding. Om zowel gebruik als registratie in goede banen te geleiden nemen we het even met je door. 


Boot/trein functie

Wanneer jij je dagelijkse rust moet onderbreken om de (veer)boot of trein op te rijden, moet je de tachograaf op ‘boot/trein’ zetten. Doe dit vóór de overtocht en altijd vóórdat het contact uit gaat. De tachograaf registreert de onderbreking dan als zodanig op de bestuurderskaart, dus niet als rusttijd. De ‘boot/trein-functie’ zorgt er dus voor dat jouw aaneengesloten rustperiode niet wordt onderbroken als er tussentijds rijtijd optreedt. Verlaat je de boot of trein dan doe je precies hetzelfde. Activeer de boot en trein functie en onderbreek je rustperiode op de juiste manier.

Zet de tachograaf op de ‘boot/trein’-status voordat je de boot of trein oprijdt. Eenmaal op de boot of trein zet je de tachograaf weer op rust. Als je gebruik maakt van de boot/trein functie zal deze automatisch gedeactiveerd worden zodra je weer in beweging komt, je bestuurderskaart eruit haalt of als jij out of scope/buiten bereik activeert. Wanneer je de (veer)boot of trein afrijdt en je nog geen dagelijkse rust van elf uur hebt genoten, kun je de tachograaf op de rust-status zetten om de rustperiode af te maken. Tezamen mogen de onderbrekingen niet langer dan 60 minuten duren.


Voorbeeld Trein/boot functie

Stel, je komt aan in de haven en moet wachten op de boot. Na aankomst op het parkeerterrein start jij je dagelijkse rust van 11 uur. In de tussentijd moet jij waarschijnlijk de (veer)boot op en af. Daarom kun jij de dagelijkse rust volgens artikel 9 twee keer onderbreken met de boot/trein-functie. Logischerwijs één keer om de (veer)boot (of trein) op te rijden en één keer om de (veer)boot (of trein) af te gaan. Ook bij een opsplitsing van de dagelijkse rust mag je maar twee keer gebruik maken van maximaal twee onderbrekingen.


Technische werking boot/trein functie? 

De activatie van de optie genereert een merkteken die binnen de kaders het GPS-signaal onderdrukt (alleen van toepassing op de slimme tachograaf). Bij het invoeren van ‘boot/trein’ worden je bestuurdersactiviteiten met het merkteken geregistreerd. Er is dan geen sprake van een bewegingsconflict wegens de beweging of status van het voertuig. Controleer dit altijd met het symbool dat op het display van de tachograaf verschijnt. 

Het is belangrijk om te weten of jij met een digitale of slimme tachograaf rijdt. Indien je rijdt met een ouder model verdwijnt het merkteken namelijk van het display zodra jij langer dan 1 minuut rijdt. Dit gebeurt al snel wanneer jij van de boot of trein rijdt, ook al blijft de functie correct geregistreerd in de bestuurdersactiviteiten. De slimme tachograaf is zo aangepast dat het merkteken voor het gemak wel zichtbaar blijft tijdens de overtocht. Zie erop toe dat de modus uitstaat wanneer jij je arbeid voortzet. Ga jij namelijk de fout in bij het gebruik van de boot/trein functie, dan riskeer je een tachograafboete.  


Kaders gebruik boot en trein functie van tachograaf
Kaders gebruik boot en trein functie van tachograaf


Boot/trein functie voor de slimme tachograaf

Let op! De trein/boot functie heeft een nieuw jasje gekregen bij de nieuwe generatie tachograaf (slimme tachograaf). Bij de digitale tachograaf activeer je de boot en trein functie door eenmalig deze knop te selecteren. Dit doe je voordat je de boot of trein op gaat en voordat je de boot of trein verlaat. Bij de slimme tachograaf blijft de boot en trein functie actief totdat je deze weer deactiveert. Vergeet de boot/trein functie niet te deactiveren voordat de rit aan wal wordt voortgezet! Het is nog steeds de bedoeling dat je de tachograaf op rusten zet als je eenmaal op de boot of trein staat. Dit ziet er als volgt uit:

Gebruik trein en boot functie slimme tachograaf
Gebruik boot en trein functie slimme tachograaf

Gebruiksaanwijzing trein/boot functie voor de tachograaf

Voor het gemak gaan we er vanuit dat je rijdt met een tachograaf van Stoneridge of VDO. Voor het gebruik ervan kun je natuurlijk de tachograaf gebruiksaanwijzing lezen, maar om de focus te houden concentreren we ons hier alleen op de trein/boot functie. 


Stoneridge tachograaf SE 5000

Druk op 'Ok' om het menu te openen en eenmalig pijltje omlaag voor ‘Plaatsen’. Bevestig met 'Ok'. Het display geeft nu als het goed is ‘Out of scope’ weer. Druk nogmaals pijltje omlaag. Als je Trein/boot ziet staan druk je op ‘Ok’. De functie is nu actief. Keer terug naar het hoofdmenu door tweemaal 'terug' in te drukken. Op een standaard display zie je het veerboot symbool nu weergegeven.

Bij Stoneridge hebben ze een fraaie simulator op de website waarmee je via instructies kunt oefenen. 


VDO tachograaf

Druk op 'Ok' om het menu te openen. Vervolgens drie keer pijltje omlaag tot je op 'Invoer voertuig' staat, en toets 'Ok'. Daarna één keer pijltje omlaag tot je op Boot/trein staat. Nogmaals op 'Ok' en als het goed is zie je nu 'Invoer opgeslagen' staan. Het menu springt automatisch terug op het beginscherm waar je het symbool voor de Trein/boot functie ziet. Dit is een veerboot.

Bij VDO hebben ze een volledig uitgeschreven gebruiksaanwijzing om je stapsgewijs door het gebruik van de Boot/trein functie op een slimme tachograaf te loodsen.


Vragen?

Bij gebruik van een ander soort tachograaf zullen de stappen in grote lijnen hetzelfde zijn. Probeer het met de informatie die je nu hebt en je komt er vast wel uit. Heb jij verder nog vragen over het gebruik van de Boot/trein functie? Bel of mail ons dan gerust en wij helpen je graag verder op weg!

Boot/trein functie video

Kijk je liever? Wij hebben ook een video gemaakt over de boot/trein functie op de tachograaf. Deze volledige video is te bekijken in onze online tachograaf cursus op de Roadsoft Academie.


Roadsoft: de IL&T controlespecialist

Wij van Roadsoft zijn er om jou als vervoerder te helpen met het voorkomen van tachograaf boetes. Dat doen we door de beste tips en nieuwste ontwikkelingen te delen via onze artikelen, video's, trainingen en evenementen. Ook faciliteren we je slimme tachograaf software en hardware waarmee je je bedrijfsvoering vereenvoudigt en daarmee je vrijheid als vervoerder vergroot.

Lees hier meer over onze tachograaf software